Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er glossodynia?

Hva er glossodynia?

glossodynia, også kjent som brennmunnssyndrom (BMS), er en medisinsk tilstand karakterisert ved en følelse av brennende smerte som påvirker innsiden av munnen. BMS kan føre tungen smerte eller ubehag og irritasjon som påvirker tannkjøttet, taket av munnen, kinn eller lepper. Glossodynia kan utløses av en rekke faktorer og klassifisert som enten en primær eller sekundær tilstand, avhengig av dens årsak. Behandling er avhengig av presentasjonen av tilstanden og den generelle tilstanden til individet.

Det er to klassifikasjoner benyttes for å finne årsaken til utvikling av glossodynia. Hvis opphavet til syndromet er ukjent, blir tilstanden referert til som idiopatisk eller primær BMS. Når forstyrrelsen er forårsaket av en underliggende tilstand, er det kjent som sekundær brenning munnssyndrom.

Personer som opplever vedvarende tørr munn på grunn av bruk av visse reseptbelagte medisiner kan utvikle tegn på glossodynia. De med ernæringsmessige mangler, angst, eller proteser kan være en økt risiko for å utvikle symptomer assosiert med brennende munn syndrom. Visse medisinske tilstander, inkludert hormonelle ubalanser, acid reflux sykdom, og endokrine lidelser som diabetes, kan også føre til utvikling av glossodynia.
annonse

De som utvikler denne sjeldne tilstanden kan oppleve en rekke symptomer som påvirker områder i munnen, inkludert tungen, tannkjøttet og kinn. Symptomer som manifesterer kan inkludere nummenhet eller prikking i tungen, vedvarende tørr munn, og overdreven tørste. Det vanligste symptomet er en følelse av brenning som kan påvirke enkelte områder i munnen eller hele munnen. Andre tegn på glossodynia kan omfatte nedsatt smak og en fullstendig manglende evne til å smake.

Symptomer assosiert med denne tilstanden kan manifestere seg periodisk og påvirker forskjellige områder i munnen hver gang. Noen mennesker opplever uttalt smerte som kan vare i flere dager eller uker av gangen. Andre kan oppleve periodiske episoder av mild ubehag eller irritasjon som bare varer noen dager, ledsaget av et fravær av symptomer i flere dager mellom episodene. Enkeltpersoner kan oppleve periodiske symptomer i mange år før diagnosen BMS er bekreftet.

Det er ikke én enkelt diagnostisk test som kan utføres for å bekrefte at en person har BMS. En diagnose er vanligvis laget én gang muligheten for andre forhold har blitt utelukket. I utgangspunktet kan en gjennomgang av den enkeltes medial historie gjennomføres etterfulgt av en undersøkelse av hans eller hennes munn. Etter en foreløpig undersøkelse, kan ytterligere tester utføres for å vurdere personens generelle helse og for å se etter eventuelle underliggende forhold. Bruk av visse reseptbelagte medisiner kan avsluttes for å vurdere om deres bruk bidrar til symptomene.

Blodprøver kan gis for å vurdere den enkeltes blodsukkeret og immun og skjoldbruskkjertelen. I noen tilfeller kan bilde testing som omfatter anvendelse av magnetisk resonans imaging (MRI) og en datastyrt tomografi (CT) utføres for å vurdere hvorvidt en underliggende tilstand kan være til stede. Muntlige kulturer kan tas for å utelukke tilstedeværelse av eventuelle virus, sopp eller bakteriell infeksjon.

Siden det er ingen enkel metode for å behandle denne tilstanden, er behandling for BMS avhengig av symptom manifestasjon. Personer med sekundær BMS ofte finne sine symptomer redusere eller avta når den underliggende tilstanden er behandlet på riktig måte. Tilfeller av idiopatisk glossodynia kan være vanskeligere å behandle, siden det er ingen merkbar årsak og ingen kur for tilstanden. Finne en terapiregime som hjelpemidler med å redusere eller lindre symptomer kan ta tid.

Som oftest personer med primær BMS ansette en rekke kombinasjoner av behandlingen før du finner en som fungerer. Tilnærminger som involverer bruk av muntlige medisiner, kosttilskudd, og munnen skyller eller vasker kan benyttes. Personer som har symptomer er relatert til psykologiske faktorer, som for eksempel angst eller depresjon, kan finne lindring med administrasjon av antidepressiva. Nærings-mangel-indusert BMS kan lindres med bruk av kosttilskudd, slik som B-vitaminer eller folsyre. Ytterligere behandling kan innebære bruk av krampestillende medikamenter administreres i form av halspastiller, kosttilskudd endringer for å øke tilstedeværelsen av antioksidanter i kroppen, og anvendelse av produktene for å øke spyttproduksjonen.

Komplikasjoner assosiert med denne tilstanden kan inkludere humørsvingninger, søvnløshet, eller tap av appetitt. De som har en kjent matallergi, er diagnostisert med en øvre luftveisinfeksjon, eller tar visse reseptbelagte medisiner kan ha en økt risiko for å utvikle glossodynia. Siste tannbehandling og uvanlig høye mengder stress, slik som opplever en traumatisk hendelse, også øke en persons mottakelighet for denne tilstanden.