Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er infarkt?

Hva er infarkt?

infarkt er vev områder i kroppen som har dødd fordi de ikke får riktig oksygen. Begrepet brukes for å beskrive prosessen som forårsaker denne tilstanden, samt å gi navn til vev som har blitt berørt. Den latinske roten av infarkt
, infarcire
, er oversatt til å bety "å koble opp eller pugge."

infarkt kan forekomme i alle organ i kroppen og kan være forårsaket av en rekke sykdommer. De er imidlertid mest vanlig med aterosklerose, en sykdom i arterielle blodkar som resulterer i plaque formasjoner i arteriene. Når den person som lider av denne lidelsen opplever en plakkruptur, en blodpropp dannes på overflaten av arterien. Dette hindrer skikkelig blodstrøm. I sin tur, blodpropp beveger seg lenger i arterien og blokkerer ekstra blodkar. Denne blokkeringen resulterer i vev død som blod flyte, og dermed oksygen, er begrenset.

hjerteinfarkt (MI) representerer en annen type vev død. Under en MI, dør hjertemuskelen fordi den ikke har mottatt riktig blodsirkulasjon. Den vanligste årsaken til MI er smalere koronararteriene, som resulterer i blodpropper og begrenset blodstrøm. Andre potensielle årsaker inkluderer sepsis, antiphospholid syndrom, og temporalisarteritt.
Ad

På samme måte som infarkter kan være forårsaket av en rekke sykdommer, kan de også forårsake visse sykdommer eller sykdommer oppstår. For eksempel er 80% av slag antas å være forårsaket av vev død. Tilsvarende, perifer arteriell okklusiv sykdom, noe som kan føre til koldbrann og nødvendiggjør amputasjon, kan være forårsaket av denne tilstanden.

infarkt er klassifisert som enten hvitt eller rødt. Hvite infarkt er også kalt anemi
, mens røde infarkt blir referert til som hemoragisk
. Omfanget av den blødning som finner sted innenfor organ bestemmer om tilstanden er klassifisert som hvit eller rød. De som oppstår i faste organer som milt, hjerte og nyrer er hvite, fordi de er et resultat av en blokkering i arterien og involverer for det meste blodplater. Infarkter i lungen, men er rød, fordi flere røde blodlegemer som finnes i dette organ.