Hva er årsaken til arrvev i lungene?

En rekke betingelser kan føre til arrvev i lungene, og mens noen er progressiv, andre resultere i utvikling av en begrenset mengde av arrdannelse. Noen personer diagnostisert med lungekreft utvikle arr i vevet etter at svulster er fjernet og helbredet. Andre, progressive sykdommer som lungefibrose, fortsette å bygge arrdannelse rundt vitale deler av lungevevet.

Når et individ gjennomgår stråleterapi for lungekreft, har tumorene i lungene bombardert med stråling som er utformet for å spise bort på svulsten. Ved å gjøre dette, men det kan også skade nærliggende blodårer og luftblærer. Som disse områdene helbrede, er arrvev ofte dannet. Når strålingen avbrytes og tumor er fjernet, vil arrvev stoppe forming.

Andre tilstander føre til dannelse av arrvev som blir gradvis verre. Lungefibrose, også kjent som interstitiell pneumonitt, oppstår når vev i lungene sveller og begynner å danne arrvev rundt luftblærer. Dette kan være forårsaket av den enkelte gjentatte ganger blir utsatt for mikroskopiske stoffer som forårsaker små hull i vevet i lungene. Kroppen reagerer ved patching hull, og med fortsatt eksponering og oppbygging av arrvev, kan lungene mister noe av elastisiteten som tillater dem å utvide og kontrakt med hvert åndedrag.
annonse

Mange som utvikler lungefibrose få det gjennom jobben sin. Innånding av kjemikalier, asbest, mineraler, eller til og med noen typer av støpeformen kan resultere i arr vev i lungene. Dette er også en av de mest unngås forhold som resulterer i arrdannelse, så mye av eksponering kan være begrenset av passende utstyr og masker. En tilstand som kalles kjemisk lungebetennelse kan utvikle med langvarig eksponering for giftstoffer som forårsaker betennelse og irritasjon i lungevevet. En av måtene kroppen bekjemper denne inntrenging er ved å danne arrvev.

Skader lungene, fra en ulykke eller fysisk skade eller en operasjon utført fordi en annen tilstand, kan også føre til arrdannelse. Vedvarende betennelse eller tilstedeværelse av svulster kan forårsake irritasjon i lungene, noe som igjen resulterer i oppsamling av væske langs deres overflater. Når denne væsken er tømt, kan arr dannes der inngrepet ble gjort. Utover traumer til lungene, for eksempel en punktering eller røykskader, kan også være ansvarlig for oppbygging av arrvev som en helbredende prosess. I noen tilfeller kan bakterier som kommer inn i legemet i et annet område slå seg ned i lungene og skade vevet der, noe som resulterer i legemet utvikle arrvev å lege sår.