Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er katekolaminer?

Hva er katekolaminer?

katekolaminer er vannløselige kjemiske forbindelser som er syntetisert i kroppen fra aminosyren tyrosin. De er klassifisert som adrenal hormoner, og som sådan, er produsert og sluppet ut i blodet som svar på stimulering av preganglionic sympatiske nerver av binyremargen. Denne hendelsen oppstår i perioder med stress, enten på grunn av følelsesmessige traumer, fysisk anstrengelse, smerte eller spenning. Imidlertid kan katekolaminer produksjon også utløses av lavt blodsukker. Den overveiende forekommende hormoner er dopamin, noradrenalin og adrenalin (tidligere kjent som adrenalin).

Som forventet, er det visse biologiske reaksjoner som følger en innholdsrik frigjøring av katekolaminer. Mens dopamin er en av de "feel good" hormoner som fremmer en følelse av eufori, noradrenalin og adrenalin produsere en helt annen opplevelse, siden de virker på sentralnervesystemet og øke hjertefrekvensen og blodtrykket. Faktisk er disse typer katekolaminer er ansvarlig for å initiere "fight or flight" respons. Imidlertid er det interessant å merke seg at noradrenalin og adrenalin er begge syntetisert som biprodukter av dopamin produksjon.
Ad

Unormalt forhøyede nivåer av sirkulerende katekolaminer kan tyde på toksisitet og tilstedeværelsen av en medisinsk lidelse. For eksempel kan uvanlig høye nivåer skyldes en mangel på monoaminoksidase A, agenten som naturlig reduseres disse hormonene bare minutter etter release. Høye nivåer kan også være forbundet med flere sjeldne lidelser, for eksempel ganglioneuroma og neuroblastom. En kromaffin-celle-tumor påvirker binyrene kan føre til en hypertensiv lidelse som er kjent som feokromocytom. I tillegg kan mange medisiner øke catecholamine produksjon, inkludert nitroglyserin, levodopa, tetracyklin, litium, insulin, og koffein.

Hvis det er mistanke om en adrenal hormon-relatert lidelse, kan blod- og urintester utføres, selv om urin prøver vanligvis gi mer nøyaktige målinger. Målinger av katekolaminer er gitt en verdi på nanogram per milliliter, og er uttrykt som ng /100 ml. Hva som anses som normalt kan variere mellom individer og selv testing fasiliteter. Generelt sett, men et normalt nivå av noradrenalin anses å være 60 ng /100 ml og adrenalin 20 ng /100 ml.

Pasientene blir ofte rådet til å gjøre alt for å unngå følelsesmessig ladet eller fysisk stressende situasjoner før til testing siden disse scenariene kan påvirke catecholamine produksjon. Enkelte matvarer bør også unngås i flere dager før testing. For eksempel koffein-laden drikker, sitrusfrukter, bananer, sjokolade og vanilje alle heve katekolaminer nivåer. Imidlertid bør pasienten ikke slutte å ta noen medisiner uten å konsultere en lege, selv om det er kjent for å øke produksjonen av disse adrenal hormoner.

Hvis katekolaminer nivåer er funnet å være forhøyet, er behandling tilgjengelig. Vanligvis er terapi i form av midler som undertrykker alfa- eller beta-adrenerge reseptorer som befinner seg i glatt muskelvev. Disse antagonister er kjent som alfa-blokkere og betablokkere.