Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en kontrasteffekt?

Hva er en kontrasteffekt?

Kontrasteffekten er et fenomen hvor folk opplever større eller mindre forskjell enn faktisk er til stede som et resultat av forutgående eller samtidig utsettes for noe med tilsvarende basis egenskaper, men andre viktige egenskaper. I et enkelt eksempel på hvordan kontrasteffekt fungerer med visjon, kan en forsker presentere et emne med en mørk firkant og en lys kvadrat, hver omslutter et mindre firkantet. Selv om de mindre rutene er faktisk den samme farge, vil kontrasteffekten føre betrakteren til å tenke på plassen mot den mørke bakgrunnen er lysere enn den mot lys bakgrunn.

Visual oppfatning er ikke det eneste kontrasteffekten kan skew. Dette kan også skje med menneskelig kognisjon, i et eksempel på en kognitiv skjevhet. En lærerassistent makt klasse en middelmådig essay mer brutalt etter å ha lest en meget god skriftlig prøve, for eksempel. Folk kan utnytte denne effekten i salg. En kiste selger kan vise folk den samme mellomdistanse kisten midt i low-end produkter og high-end-produkter, og de vil oppfatte det annerledes, avhengig av de omkringliggende sammenligning prøvene. Dette kan oppmuntre folk til å bruke mer enn de ellers ville.
Ad

I positiv kontrast effekt, vil folk oppfatte noe som bedre enn det er som følge av eksponering for en verre sammenligning prøve, mens i den negative versjonen , vil folk mener noe er verre fordi de har en bedre sammenligning prøve. Denne kognitive bias er ekstremt vanskelig å overvinne, som det er naturlig forankret i hjernen og måten folk tenker om og oppfatter verden rundt dem.

Bevisstgjøring av kontrasteffekten kan føre folk til å prøve og ta skritt for å kompensere for det. I gradering, for eksempel, folk har en rubrikk de kan bruke til å skape en mer objektiv standard, og en lærerassistent kan ta et tilfeldig utvalg av papirer med ulike karakterer og spør en annen assistent til å se dem igjen og pass på at karakterene er rettferdige. Bekymringer om visuell kontrast er spesielt viktig med tegn og grafisk design, hvor farger kan vises uvanlig avhengig av sine omgivelser og hvordan mennesker håndterer dem.

Som andre kognitive skjevheter, kontrasten effekten kan forklare noen tilsynelatende motstridende menneskelig atferd, og det er en viktig del av menneskets psykologi. Folk kan delta i aktiviteter mot sine egne interesser som følge av disse skjevhetene, og kan også gjøre ting som virker ute av karakter, som bruker mer på et kjøp enn opprinnelig planlagt på grunn av smarte salg taktikk utnytte kjente psykologiske sårbarheter.