Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er respirasjonsstans?

Hva er respirasjonsstans?

Respirasjonsstans er en medisinsk krise preget av en fullstendig opphør av pusting. I løpet av minutter, vil pasienten vanligvis gå inn i cardiac arrest, hvis han eller hun ikke gjør det umiddelbart når du går inn respirasjonsstans. Hvis normal gassutveksling i lungene stopper for mer enn fem minutter, vil irreversibel skade gjøres til hjernen, og hvis pasienten er vellykket gjenopplivet, kan hun eller han opplever permanente nevrologiske svekkelser.

Det finnes en rekke grunner til at noen kan gå inn respirasjonsstans. En grunn er luftveisobstruksjon, noe som kan forekomme i den øvre eller nedre luftveier og kan være forårsaket av ting som allergiske reaksjoner, blod eller slim i luftveiene, eller et fremmedlegeme i luftveiene. Traumer kan også føre til respirasjonsstans, som kan nevrologiske svekkelser og muskuløse nedskrivninger. En annen grunn er overdose, noe som bremser luftveiene og hjertefrekvensen og kan føre til at noen slutter å puste helt.

skilting av respirasjonsstans er veldig lett å identifisere. Pasienten kommer ofte svært opphisset, er ute av stand til å snakke, og kan gest på en måte som er ment å vise at hun eller han har problemer med å puste. Før respirasjonsstans, kan puste bli anstrengt eller uberegnelig, og pasienten kan bli forvirret eller vise andre symptomer på verdifall. Svært raskt, blir pasienten vanligvis bevisstløs og cyanotisk, med spiker senger, lepper, og ekstremitetene blir blå.
Ad

Den umiddelbare behandling for respirasjonsstans er kunstig ventilasjon for å få oksygen inn i pasienten. Dette kan komme i form av hjerte-lungeredning (HLR) som også er designet for å starte hjertet. Når pasienten puster igjen, kan det treffes tiltak for å finne ut hvorfor pasienten gikk inn i arrest, og å behandle den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan en pasient kreve langsiktig kunstig ventilasjon fordi hun eller han ikke kan puste uavhengig.

Alvorlighetsgraden av denne medisinsk nødstilfelle kan ikke bli under. Hvis noen slutter å puste, bør kunstig åndedrett gis umiddelbart gjennom redning puste mens nødetatene er kalt. Når du ringer for å rapportere åndedretts eller hjertestans, bør den som ringer raskt oppgi sted og gjøre det klart at pasienten ikke puster. Den som ringer vil vanligvis bli bedt om å holde seg på linjen til ambulansen kommer, og om nødvendig vil bli coachet gjennom redning puste, HLR, og andre tiltak som kan iverksettes for å bedre pasientens sjanser til å overleve i den tiden det vil ta for nødetatene å ankomme.