Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Grublet prostata spesifikt antigen (PSA) Exam

Grublet prostata spesifikt antigen (PSA) Exam

Alle menn som er 50 år gammel og eldre, samt alle menn som er 40 (eller eldre) og risiko for kreft (for eksempel svarte menn eller menn som har en familie historie av kreft), bør ha en årlig PSA-test, sammen med en endetarms eksamen, som en del av sin rutine fysisk eksamen. PSA-test (en relativt smertefri blodprøve) hjelper legen din finne mulige tilstedeværelsen av prostata kreft ved å sjekke for prostata spesifikt antigen plakater (et protein stoff som produseres av prostatakjertelen), som finnes i høye nivåer i mange mennesker som har prostatakreft. Mange medisinske fagfolk vurdere PSA-test for å være like viktig en screening for å detektere prostatakreft blant menn som mammografi er for å oppdage brystkreft blant kvinner.

Det eneste du trenger å gjøre for å forberede seg til Ptil test er å unngå å delta i seksuelle aktiviteter 24 timer før testen. Samleie eller andre seksuelle handlinger samt sykling kan kunstig øke nivåene av PSA, og gir deg en feilaktig testresultat.

tyde resultater

PSA nivåer kan være alt fra null til tusen eller mer. Men generelt, hos menn som fortsatt har sin prostatakjertel, en normal verdi anses å være 4 nanogram per milliliter eller lavere.

Dine PSA nivåer kan påvirke hvorvidt legen velger å bestille en biopsi. Selv om prostata føles greit med legen din i løpet av endetarms eksamen, kan han fortsatt bestille en biopsi hvis han anser PSA-nivå til å være høy. Fordi noen menn med PSA nivåer under 4 har prostatakreft, noen leger hevder at det normale nivået av PSA (og det punktet hvor legene bør vurdere å gjøre biopsi av prostata) skal være senket
til 2,5 eller 3 så at enda flere tilfeller av kreft kan bli fanget før de avansere videre.

legen kan også ta hensyn til din PSA hastighet, etter som hvor raskt PSA nivåer gå opp. Hvis PSA-nivå var en i fjor, og nå er det 2,4, har legen din grunn til bekymring, og hyppigere testing (og enda en biopsi) kan anbefales. For å bestemme frekvensen av screening for å diagnostisere prostatakreft, kan legen din vurdere størrelsen på prostatakjertelen forhold til din PSA-nivå. Denne sammenligningen er kalt PSA tetthet.
Vanligvis et høyt PSA-nivå i en mann med en liten prostata er mer urovekkende enn samme PSA-nivå i en mann med en stor prostata.
En over normal PSA testresultatet kan tyde på kreft. Det kan også indikere prostatitt eller benign prostatahyperplasi. Ofte over-normal PSA tester indikerer "ingen av de ovennevnte." Menn kan være sunt og godt til tross for en forhøyet PSA.

Gjennomgang stabilitetsproblemer

PSA-test er ikke idiotsikker. Menn med høy score (4 nanogram per milliliter eller høyere) ikke nødvendigvis har kreft. På den annen side, kan menn som score er under cutoff nivå på 4, og som generelt vil bli vist som vanlig av sine leger, faktisk har prostatakreft. Til tross for disse ulempene, er Ptil en ekstremt effektiv test som kan bidra til å redde liv.

Nesten enhver laboratorium kan utføre en PSA-test, men noen laboratorier er mer effektiv og forsiktig enn andre. Hvis du har en blodprøve, og blodet blir deretter delt opp og plassert i tre separate ampuller og sendt til tre forskjellige laboratorier, er det mulig at du kan motta tre litt forskjellige PSA-målinger. Av denne grunn, vil legen din bestille en Kontroller på nytt av blodet, spesielt hvis du har en forhøyet PSA-nivå, for å utelukke eventuelle lab feil. Hvis du eller legen din er svært bekymret lab feil, kan du ønsker å ha din PSA-nivå evalueres på et annet laboratorium enn du vanligvis bruker eller på sykehuset, hvor utstyret er vanligvis sjekket mer nøye enn på en standard lab.

En merknad om testing frekvens

The American Cancer Society og American Urological Society anbefaler årlig PSA tester. Men noen organisasjoner som American Academy of Family Physicians, spørsmålet om årlige screenings er en god idé, og bekymret for at altfor mange unødvendige biopsier kan utføres dersom alle menn i alderen 50 år og eldre er skjermet med produksjonsdelingsavtaler. Grunnlaget for denne bekymringen er at testen er ikke idiotsikker. Faktisk, hvis PSA er mildt forhøyet (mellom 4 og 10), er sjansen stor for at du ikke har prostatakreft (om lag 70 prosent av tiden). I tillegg langtidsstudier som viser om PSA screening redder liv ennå ikke er avsluttet. Dermed noen eksperter bekymret for at PSA-testing er en sløsing med penger. Du kan imidlertid hevder at prisen på de ekstra biopsier er vel verdt det. PSA tester kan bidra til å identifisere menn med prostatakreft og redde liv. En qualifier: Testing og aggressiv behandling kan ikke være en god idé hvis en mann har mindre enn en ti-års levetid fordi han er svært eldre eller han er i dårlig medisinsk form. Prostatakreft vokser ofte sakte, slik at en mindre aggressiv tilnærming er sannsynligvis i orden i dette tilfellet.