Hjem >> barns helse >> Hva du trenger å vite om Zika -virus

Hva du trenger å vite om Zika -virus

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

ARKIVERT INNHOLD: Som en tjeneste for våre lesere, Harvard Health Publishing gir tilgang til biblioteket vårt med arkivert innhold. Vær oppmerksom på datoen hver artikkel ble lagt ut eller sist anmeldt. Ingen innhold på dette nettstedet, uavhengig av dato, skal noen gang brukes som erstatning for direkte medisinsk råd fra legen din eller annen kvalifisert kliniker.

Følg meg på @JohnRossMD

Inntil de siste årene, Zika var et uklart virus, begrenset til ekvatorial Afrika og Asia, og bare kjent for spesialister i tropemedisin. Det ble oppdaget i 1947, da forskere som studerte gul feber i Zika -skogen i Uganda snublet over et tidligere ukjent virus i en feberaktig rhesusape. I 1958, det ble vist at Zika hovedsakelig spres av bittet av Aedes mygg. (Zika kan også overføres seksuelt.)

Den nåværende Zika -pandemien begynte i 2007, da viruset på mystisk vis dukket opp i Yap, en avsidesliggende øy i Stillehavet. I 2013, Zika hadde spredd seg til Fransk Polynesia, en skjærgård 5, 000 miles unna. I løpet av året etter, den spredte seg over store deler av Polynesia, inkludert påskeøya. I begynnelsen av 2015, leger identifiserte Zika som årsaken til et utbrudd i den brasilianske delstaten Bahia. Zika kan ha ankommet Brasil under VM 2014, eller under verdensmesterskapet i 2014 for polynesisk utrigger kanopart, som fant sted i Rio de Janeiro. Hele 1,5 millioner brasilianere har blitt smittet med Zika.

Menneskelig infeksjon med Zika -virus

De aller fleste mennesker med Zika -virus er ikke veldig syke. Faktisk, de fleste har ingen symptomer i det hele tatt. I utbruddet på Yap, 77% av de med antistoffer mot Zika i blodprøvene (som indikerer infeksjon med viruset) var aldri syke.

Hos de som får symptomer, det vanligste funnet er et kløende rødt utslett. Feber, hodepine, ledd og muskelsmerter, og betente øyne er også hyppige. Folk kommer seg vanligvis om 2 til 7 dager, og døden er sjelden.

Hvis infeksjon med Zika -virus vanligvis er mild, hvorfor alt oppstyret? Dessverre, viruset har to uvanlige, men alvorlige komplikasjoner som gjør det til en trussel for folkehelsen. Zika-utbruddet i Fransk Polynesia var forbundet med en tyve ganger økt risiko for Guillain-Barré syndrom. Dette er en autoimmun sykdom, ofte utløst av infeksjoner, der immunsystemet angriper myelinforingen av nerveceller, resulterer i utbredt svakhet og lammelse. Svakhet og lammelse spredte seg fra beina og oppover. To tredjedeler av pasientene mister evnen til å gå, og 25% må settes på en mekanisk ventilator på grunn av svakhet i respirasjonsmusklene. Selv om de fleste gjenoppretter delvis eller fullstendig, 20% kan fremdeles ikke gå 6 måneder etter diagnosen.

Den andre tilstanden knyttet til Zika -virus er mikrocefali, en fødselsdefekt der hjernen til en utviklende baby ikke vokser til sin vanlige størrelse. Nesten 4, 000 brasilianske spedbarn med mikrocefali er født siden starten av Zika -epidemien, som er omtrent 20 ganger forventet antall. I Paraiba, et av områdene som er hardest rammet av Zika, tjenestemenn rapporterte mikrocefali hos en av hver 100 nyfødte, en hastighet som er 100 ganger høyere enn vanlig. Hørsels- og synsproblemer er også rapportert hos nyfødte som ble utsatt for Zika i livmoren.

Beskytt deg selv mot Zika og andre myggbårne virus

Zika -infeksjon er ikke skadelig hos det overveldende flertallet av mennesker. Selv om assosiasjonen til Guillain-Barré syndrom er bekymringsfull, Dette er fortsatt en sjelden komplikasjon. Epidemier av Zika-virus ser ut til å øke frekvensen av Guillain-Barré syndrom fra en av 100, 000 mennesker per år til en av fem, 000 mennesker i året.

Siden det for tiden ikke er noen vaksine eller behandling for Zika, Senter for sykdomskontroll anbefaler gravide å vurdere å utsette reiser til land der aktiv Zika -overføring pågår (oppdaterte reiseråd kan finnes her).

Gravide kvinner som reiser til land med Zika -aktivitet, anbefales å beskytte seg mot myggstikk

  • iført langermede skjorter og lange bukser
  • bor på overnattingssteder med vinduer som er skjermet og klimaanlegg
  • vurdere å bruke et insektmiddelbehandlet myggnett når du sover, som Aedes mygg biter ofte på dagtid
  • bruk av permetrinbehandlede klær og utstyr (permetrin er sannsynligvis trygt under graviditet, selv om data om eksponering i første trimester er knappe)
  • bruk av EPA -registrerte insektmiddel; I henhold til CDC, insektmiddel som inneholder DEET, picaridin, og IR3535 er trygge for gravide når de brukes som anvist
  • bruke beskyttelse mot mygg hele dagen, og både utendørs og innendørs, som Aedes mygg finnes ofte inne.

Et amerikansk Zika -utbrudd vil sannsynligvis være i en mye mindre skala enn det som skjedde i Brasil. Større tilgang til vindusskjermer, klimaanlegg, og sprøyting med insektmidler i USA bør begrense menneskelig kontakt med Aedes mygg.

Hvis det er lokal overføring av Zika (eller dengue eller chikungunya, som også er spredt av Aedes mygg), i tillegg til tiltakene som er oppført ovenfor, du bør ta følgende trinn for å kontrollere mygg:

  • Bli kvitt regnfat, fuglebad, dekk, bokser, og andre kilder til stående vann. Mygg yngler gjerne i stillestående vann.
  • Tøm ut alt vann som samler seg i søppeldunkene dine, og snu spannene opp ned slik at de ikke samler vann.
  • Inne i hjemmet ditt, bytte vann i blomstervaser annenhver dag, og tøm ut overflødig vann fra blomsterpotteplatene. Aedes mygg vil hekke i huset ditt, hvis den får sjansen.
  • Ikke kjøp en bug zapper. Studier har vist at disse ikke reduserer myggstikk, og kan faktisk øke myggpopulasjonene ved å drepe fordelaktige insekter som roper på mygg. Og ikke bry deg med en ultralydsenhet, siden de ikke fungerer heller.