Hjem >> barns helse >> Bronkiolitt:Hva foreldre til spedbarn trenger å vite

Bronkiolitt:Hva foreldre til spedbarn trenger å vite

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Følg meg på Twitter @drClaire

Det starter som en rennende nese og en liten hoste - og gjør babyer raskt ulykkelige.

Bronkiolitt er en svært vanlig sykdom hos babyer i løpet av høsten, vinter, og tidlig på våren. Det rammer hovedsakelig barn under to år, men er mest vanlig hos babyer tre til seks måneder gamle. Mens de fleste babyene som får det, klarer seg fint, noen kan bli veldig syke. Så det er viktig at foreldre til spedbarn vet hva bronkiolitt er, hva du skal se etter, og hva du skal gjøre.

Til syvende og sist, bronkiolitt er bare en virkelig forkjølelse. Det er noen forskjellige virus som kan forårsake det. Den vanligste er Respiratory Syncytial Virus, eller RSV. I motsetning til de fleste forkjølelser som holder seg i den øvre delen av luftveiene (nese og svelg), bronkiolitt kommer ned i lungene. Det påvirker de små luftveiene som kalles bronkiolene (derav navnet bronkiolitt) og kan føre til at de blir irritert og hovent. Når dette skjer, det kan føre til tungpustethet og pusteproblemer.

For de fleste babyer, Dette er bare en dårlig hoste som varer i en uke eller så og deretter blir bedre. Men noen babyer kan bli veldig syke, enten fra hevelse i luftveiene, utmattelse av all hosten, eller komplikasjoner som lungebetennelse eller dehydrering. Derfor må foreldre være på vakt for noe av det følgende, og ring legen hvis de skjer:

 • feber på 102º F eller høyere (eller feber på 100,4º F eller mer hos en baby under tre måneder gammel), eller lavere feber som varer mer enn to til tre dager
 • rask eller kraftig pust (se etter suging av brystmusklene)
 • en gryntende lyd eller flaring av neseborene med pust
 • hud som ser blek eller blåaktig ut (eller lepper som ser blåaktig ut)
 • nektelse eller manglende evne til å drikke (eller innta mye mindre enn vanlig)
 • ingen våte bleier i seks timer eller mer
 • søvnighet eller irritabilitet som er mye mer uttalt enn vanlig.

Behandlingen for bronkiolitt er det vi kaller "støttende, "betyr at vi behandler symptomene. Det er ingen god medisin for å behandle selve viruset. Her er det som er nyttig:

 • gi rikelig med væske (morsmelk eller formel er greit)
 • kjører en kul tåkefukter
 • bruk en pære sprøyte for å rense nesen (det fungerer bedre hvis du bruker saltvann nesedråper først)
 • når babyen din er våken og under tilsyn, å holde hodet hevet kan være nyttig; du bør aldri bruke en pute, men du kan ta et babyteppe og legge det under hodet på barnesengmadrassen (ikke legg teppet i barnesengen)
 • sitter på et dampende bad for å løsne sekreter.

Noen ganger kan symptomene henge i flere uker. Hvis babyen din har vært syk i mer enn en uke, er det en god idé å sjekke med legen, bare for å være på den sikre siden. Noen babyer vil fortsette å ha astma, selv om det ikke er klart om det er bronkiolitt som forårsaker astma, eller om babyer som er utsatt for astma har det vanskeligere med bronkiolitt.

For noen babyer som har svært høy risiko, slik som de med lunge- eller hjertesykdom eller problemer med immunsystemet, Vi gir månedlige bilder for å forhindre RSV -infeksjon. Ta kontakt med legen din dersom barnet ditt har ett av disse problemene. For de fleste babyer, den beste forebyggingen er den enkleste:vask hendene, hele tiden, og gjør ditt beste for å holde deg borte fra syke mennesker.

For mer informasjon, sjekk ut nettstedene til National Library of Medicine og Centers for Disease Control and Prevention.