Hjem >> barns helse >> Forebygging av plutselig hjertedød hos barn:4 spørsmål kan hjelpe

Forebygging av plutselig hjertedød hos barn:4 spørsmål kan hjelpe

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Det er utrolig sjeldent at et barn dør plutselig på grunn av et hjerteproblem, men det er en fryktelig tragedie når den gjør det, spesielt fordi det ofte kunne vært forhindret - hvis noen bare hadde stilt det riktige spørsmålet.

Vi har en tendens til å tenke på plutselige dødsfall som disse hos idrettsutøvere, siden vi ofte hører om dem som skjer på en spillebane - og fordi det meste av forebyggingsarbeidet har vært rettet mot idrettsutøvere. Men de kan absolutt skje hos barn og tenåringer som ikke er idrettsutøvere, som en ny policyerklæring fra American Academy of Pediatrics notater. Veiledningen den tilbyr, hjelper barneleger i primærhelsetjenesten med å bedre sjekke pasientene for hjerteproblemer som kan føre til plutselig død. Her er hva foreldre trenger å forstå og gjøre.

Hva kan forårsake plutselig hjertestans eller død hos barn?

Det er flere hjertesykdommer som kan føre til risiko for plutselig død. De inkluderer

  • Kardiomyopatier. Dette er problemer med hjertemuskelen. Det er noen forskjellige typer, men den typen som mest sannsynlig vil føre til plutselig død er hypertrofisk kardiomyopati, der hjertemuskelen blir unormalt tykk.
  • Et problem med en kranspulsår. Kranspulsårene bringer oksygenert blod til hjertemuskelen. Hvis det er et problem med en eller begge arteriene, hjertemuskelen får kanskje ikke den nødvendige blodtilførselen. Kalt en anomal koronararterie, Dette er den nest største årsaken til plutselig død etter hypertrofisk kardiomyopati.
  • Problemer med hjertets elektriske ledningssystem. Dette er systemet som får hjertet til å trekke seg sammen og bevege blod gjennom kroppen. Problemer med dette ledningssystemet kan føre til arytmi - og hjertet kan kanskje ikke bevege blodet godt eller i det hele tatt.
  • Medfødt hjertesykdom. Når barn blir født med hjertefeil, det setter dem i større risiko for arytmi, enten på grunn av selve defekten eller operasjonen som ble gjort for å behandle den.
  • Aortopatier. Dette er det medisinske uttrykket for å ha noe galt med aorta som kan føre til at det blir ballong (aneurisme) og åpnes. (Aorta er det viktigste blodkaret som fører fra hjertet til resten av kroppen.) Marfans syndrom er en tilstand som kan forårsake dette, men det er andre også.

Fire viktige screeningspørsmål kan hjelpe til med å identifisere hjertefare

Mange av disse forholdene kan og blir ukjente i årevis. Derimot, AAP sier at disse fire spørsmålene kan hjelpe til med å identifisere hvilke barn som kan være i fare:

  1. Har du noen gang besvimt, besvimt, eller fikk et uforklarlig anfall plutselig og uten forvarsel, spesielt under trening eller som reaksjon på plutselige høye lyder som dørklokker, vekkerklokker, eller ringer telefoner?
  2. Har du noen gang hatt treningsrelaterte brystsmerter eller kortpustethet? Meste parten av tiden, dette er bare fra en trukket muskel eller astma. Men det kan være relatert til hjertet, spesielt hvis smerten føles som press; stråler til nakken eller armen; er forbundet med svette, kvalme, eller besvimelse; eller skjer med trening, anstrengende, eller stress.
  3. Har noen i din nærmeste familie (foreldre, besteforeldre, søsken) eller andre fjernere slektninger (tanter, onkler, fettere) døde av hjerteproblemer eller hadde en uventet plutselig død før 50 år? (Dette inkluderer uventede drukninger, uforklarlige bilulykker der slektningen kjørte, og plutselig spedbarnsdødssyndrom, eller SIDS.)
  4. Er du i slekt med noen med hypertrofisk kardiomyopati, hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati, Marfan syndrom, arytmogen kardiomyopati, langt QT -syndrom, kort QT syndrom, Brugada syndrom, katekolaminerg polymorf ventrikulær takykardi (CPVT), eller noen yngre enn 50 år med pacemaker eller implanterbar defibrillator?

Det siste spørsmålet understreker viktigheten av å kjenne detaljer om din familiehistorie. Vi liker ikke alltid å lirke, men å kjenne detaljene kan være avgjørende for helsen til andre i familien. Så ikke vær redd for å spørre familiemedlemmer om den nøyaktige diagnosen de har fått av en lege - og deretter dele diagnosen med legen din. Dette gjelder alle helseproblemer, ikke bare hjerteproblemer. Selvfølgelig, Noen mennesker har kanskje ikke tilgang til familiehelseinformasjon.

Hvor ofte bør denne screeningen gjøres?

Ideelt sett, ifølge AAP, barnets lege bør stille disse spørsmålene ved rutinemessige kontroller minst hvert tredje år, eller ved inngang til ungdomsskolen eller ungdomsskolen og ved inntreden på videregående skole. Hvis svaret er ja på noen av spørsmålene, barnet bør henvises til en kardiolog (eller til en kardiolog som spesialiserer seg på arytmier) for ytterligere evaluering. Inntil de er ryddet, de skal ikke delta i sport.

Familier trenger ikke vente på at en barnelege skal stille spørsmålene, selv om. Hvis svaret på noen av dem er ja, eller kan være ja, snakk med barnets lege med en gang. Du kan bokstavelig talt redde barnets liv.