Hjem >> barns helse >> Snakker med barna dine om jomfruelighet

Snakker med barna dine om jomfruelighet

Jomfruelighet er tilstanden til ikke å ha hatt sex. En jomfru er en person som velger å ikke eller ikke har hatt sex. Vår kultur definerer grunnleggende sex som vaginalt samleie mellom en kvinne og en mann. Men sex oppstår også mellom andre kjønn når vaginal eller anal penetrasjon finner sted.

Å snakke med barna dine om jomfruelighet går hånd i hånd med samtaler om sex. Du bør ha en løpende dialog med barna dine om disse temaene. Du kan begynne i ung alder med grunnleggende om seksualitet. Legg til detaljer og råd etter hvert som barna dine blir eldre.

Hvorfor det er viktig

Barn påvirkes av sex på mange måter. Mediene fremstiller ofte sex som vanlig og uformelt. Presset for å ha sex kan også komme fra de rundt dem. Det kan være fra venner, kjærester/kjærester, kolleger, eller eldre søsken.

Å ta valget om å være jomfru er en stor forpliktelse. Det påvirker din fysiske, følelsesmessig, åndelig, og sosial velvære. Barn trenger ofte hjelp til å bearbeide disse tankene og følelsene. De må også avveie fordelene med jomfruelighet mot risikoen for sex.

Barn reagerer bedre på dette temaet når foreldre er åpne og ærlige. Du kan forklare at sex er en spesiell handling. Det bør gjøres med noen de elsker og stoler fullt ut på. Det kan ta tid å finne den personen. Dette er grunnen til at en rekke mennesker velger å være jomfru til ekteskapet. Du bør gi barna beskjed om at folk kan presse dem til å ha sex før de er klare. Folk som gjør dette, bryr seg egentlig ikke om dem. Når folk bryr seg om deg, de respekterer valgene dine.

Du bør også snakke med barna dine om risikoen forbundet med sex. Kvinner som har sex kan bli gravide. Alle kjønn kan få seksuelt overførbare infeksjoner (STI). Å unngå vaginalt samleie forhindrer ikke helt risikoen for STI. Du kan få dem fra oral og analsex, også.

Tenåringen din kan også lide av følelsesmessige problemer. Vanlige følelser er skyld, angre, og tristhet. Hvis barnet ditt blir avvist etter sex, de kan bli ensomme eller deprimerte. Hvis dette skjer, søke medisinsk og psykologisk hjelp.

Sex kan være en avhengighet og føre til usikker oppførsel og praksis. Barnet ditt bør vite at sex ikke er et spill. De skal ikke konkurrere om å ha sex. Og de bør aldri ha sex hvis de ikke vil eller ikke sier ja. Hvis dette skjer, de må fortelle en voksen som er klarert med en gang.

Ting å vurdere

Det er normalt at barna sliter med ideen og praktiseringen av jomfruelighet. Enkelte faktorer kan påvirke dette.

 • Pubertet. Tenåringer som går gjennom puberteten tidligere, kan være mer interessert i sex. Også, jenter modnes ofte før gutter.
 • Religion. En sterk moralsk eller religiøs bakgrunn kan øke barnets ønske om å forbli jomfru.
 • Familie historie. Barn synes kanskje det er greit å ha sex hvis foreldrene deres, eller andre familiemedlemmer, hadde barn i ung alder. Hvis de ser deg med mange partnere, det kan få sex til å virke som en tilfeldig handling.
 • Sosial scene. Mange barn følger vennene sine. Minn dem på å velge venner med omhu. Som foreldre, du bør bli godt kjent med vennene deres.
 • Selvtillit. Det er lettere å motstå gruppepress hvis du har høy selvfølelse.

Å følge opp kan være den vanskeligste delen av å være jomfru. Du kan hjelpe barnet ditt med dette.

 • Sett opp regler og portforbud.
 • Hold dem fra fester og arrangementer som ikke har foreldre til stede.
 • Lær dem om faren for rusmisbruk. Alkohol og narkotika kan påvirke dømmekraften din og føre til dårlige valg.
 • Minn dem på at handlinger kan gå raskt. Hvis barnet ditt dater, oppfordre dem til å sette grenser på forhånd.
 • Hjelp barnet ditt med selvfølelse. Lær dem ferdigheter til å håndtere problemer og sosiale press.
 • Ha hyppige samtaler med barna dine. Fortell dem at det er normalt å ha seksuelle følelser eller trang. Gi dem beskjed om at de kan komme til deg med spørsmål eller problemer.
 • Vær tydelig på at de ikke skal ta noen overgrep. Dette inkluderer verbal, fysisk, og seksuell. Hvis dette skjer, de må varsle en pålitelig voksen med en gang.

Forbered deg før du begynner å snakke med barna dine om jomfruelighet. Tenk på svar på spørsmål de kan stille. Gi barna nyttige ressurser eller verktøy. Du kan snakke gjennom eksempler for å planlegge det virkelige livet. Du kan også forholde deg til dem ved å dele din erfaring.

Huske, det er din jobb som forelder å ha denne talen. Prøv å forbli åpen og rolig. Til slutt, valget er opp til dem. Du må elske og støtte dem uansett. Hvis de velger å ha sex, snakk med dem om hvordan du kan være trygg.

Spørsmål til legen din

 • I hvilken alder skal jeg begynne å snakke med barna mine om jomfruelighet?
 • Hva om barnet mitt allerede er seksuelt aktivt?