Hjem >> barns helse >> Gi sunne vaner videre til barna dine

Gi sunne vaner videre til barna dine

Relaterte temaer
Unngå matproblemer med barnLes artikkel>>

Unngå matproblemer med barn

Å vokse opp sunt:​​Viktigheten av å starte god ernæring tidligLes artikkel>>

Å vokse opp sunt:​​Viktigheten av å starte god ernæring tidlig

Sunne vaner for TV, Videospill, og InternettLes artikkel>>

Sunne vaner for TV, Videospill, og Internett

Lær barna dine å leve sunt. Start når de er unge. Dette hjelper dem med å unngå usunne valg og utvikle livslange dårlige vaner. Det er viktig at foreldre er et godt eksempel. Å fortelle barna hva de skal gjøre, vil ikke alltid fungere. De må se deg velge sunne vaner også.

Veien til forbedret velvære

Det er mange måter å utvikle sunne vaner på. Vurder følgende:

Ernæring, fysisk aktivitet, og sove

Barn i USA veier mer enn de pleide. De spiser for mye mat med mye fett og sukker. De bruker mindre tid på å være fysisk aktive. Barn som sliter med vekt har økt risiko for fremtidige helseproblemer. Disse kan inkludere diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, hjertesykdom, og kreft.

Slik kan du hjelpe:

 • Vær oppmerksom på hva slags mat du kjøper. Server en rekke sunne matvarer. Begrens søppelmat. Hold fersk frukt og grønnsaker tilgjengelig. Disse gir sunne snacks og måltidssider. Fettfattig mat kan inneholde usunne ting, for eksempel tilsatt sukker.
 • Bruk riktige porsjonsstørrelser. Les etiketten for ernæringsfakta for å finne 1 porsjonsstørrelse.
 • Spis måltider og snacks sammen som en familie. Spis ved bordet og ikke foran fjernsynet.
 • Gi barna rikelig med vann og melk å drikke. Begrens eller unngå søte og vanlige kalorier. Disse inkluderer fruktjuice, brus, sportsdrikker, energidrikker, søtet eller smaksatt melk, og søtet iste.
 • Følg med på barnas aktiviteter. De bør ikke ha mer enn 2 timer skjermtid per dag. Skjermtid inkluderer TV, datamaskin, tablett, og videospill. Du bør også angi tidsbegrensninger på smarttelefoner som en del av skjermtiden. Markedsfør fysisk aktivitet i stedet.
 • Gjør fysisk aktivitet til en del av familiens rutine. Gå en tur, besøk fellesbassenget, eller ta en sykkeltur. Oppfordre barna til å prøve gruppeaktiviteter, som lagidrett eller kampsport. Disse kan hjelpe et barns vekst og selvfølelse. Finn andre aerobe aktiviteter du kan legge til i barnas dag.
 • Lær barna sunne munnhelsevaner. Dette inkluderer tannpuss to ganger om dagen og tanntråd en gang om dagen. Ta dem til tannlegen for regelmessige rengjøringer hvert sjette måned.
 • Sørg for at barna får god hvile. Snakk med legen din om hvor mye søvn barnet ditt skal få i henhold til alderen.
 • Lær barnet ditt viktigheten av regelmessige helsekontroller.

Tobakk, alkohol, og andre medisiner

Barn kan bli nysgjerrige på narkotika i ung alder. Noen barn prøver tobakk, alkohol, og andre rusmidler når de går på ungdomsskolen. Studier viser at barn er mindre sannsynlig å bruke disse hvis du snakker med dem tidlig.

Slik kan du hjelpe:

 • Gjør det kjent at det ikke er greit eller tillatt å røyke sigaretter, vape/bruk e-sigaretter, tygge tobakk, drikke alkohol, eller bruke medisiner. Sett klare konsekvenser hvis de bryter disse reglene.
 • Forklar hvorfor disse stoffene er skadelige. Oppmuntre barna til å stille spørsmål. En sann historie kan få oppmerksomheten mer enn fakta og statistikk alene. Gi eksempler fra det virkelige liv på mennesker som har opplevd dårlige ting ved bruk av alkohol, tobakk, eller andre medisiner.
 • Snakk med barna dine om gruppepress. Rollespill kan bidra til å forberede dem til å si nei hvis noen tilbyr sigaretter, alkohol, eller medisiner.
 • Bli kjent med dine barns venner og deres venners foreldre. Bygg tillit med dem. La andre foreldre få vite reglene du forventer at barna dine skal følge. Spør alltid barna dine hva de gjør, hvor de skal, hvem de er sammen med, og når de kommer tilbake. Sørg for at det er en måte du kan nå dem på.
 • Sette et godt eksempel. Vær oppmerksom på hvordan handlingene dine påvirker barna dine. For eksempel, hvis du bruker tobakk eller narkotika, de synes kanskje det er greit at de gjør det samme.

Seksuell oppførsel

Hvert år, om lag 1 million tenåringsjenter blir gravide. Nesten 3 millioner tenåringer får en seksuelt overført sykdom eller infeksjon (STD eller STI). Selv om det kan være vanskelig, snakk med barna dine om risikoen og ansvaret ved å være seksuelt aktiv. Dette inkluderer hvordan du beskytter mot graviditet og sykdom. Ikke avhengig av skolene for å undervise i seksuell opplæring. Du kan hjelpe barna dine med å forstå sex når det gjelder kjærlighet og respekt. Du kan lære dem betydningen av samtykke. De bør forstå viktigheten av samtykke fra begge involverte personer.

Slik kan du hjelpe:

 • Med yngre barn, svare på spørsmål om sex når de spør.
 • Med eldre barn, diskutere sex på forhånd for å forhindre skade. De må vite risikoen ved å være seksuelt aktiv før de begynner. Det er viktig å snakke om dette selv om du ikke tror barna dine er seksuelt aktive.
 • Vær ærlig med barna dine om familiens verdier, meninger, og forventninger til sex. Det kan være lurt å spørre fastlegen din om hjelp til å snakke med barna dine. De kan gi informasjon og fakta å dele.
 • Tenk på de seksuelle meldingene barna får på skolen og fra media. Snakk med barna dine om disse meldingene for å hjelpe dem å forstå hva som er ekte. Oppfordre dem til å være åpne med deg og stille spørsmål.
 • Ha et åpent sinn. Barna dine er mer sannsynlig å snakke med deg hvis de ikke er redd for reaksjonene dine. Gi dem beskjed om at de kan komme til deg hvis de føler seg presset eller bekymret for spørsmål knyttet til sex.

Ting å vurdere

De fleste barn ser opp til foreldrene sine. Det er viktig for deg å være et godt eksempel. Å være sunn bør være morsomt for alle. Få barna dine med på å gi dem valg. Belønn deres gode oppførsel med sunne godbiter eller aktiviteter. Å forbli positiv og støttende kan hjelpe dem med å utvikle tillit og en levetid på sunne vaner.

Spørsmål til legen din

 • Hvordan beregner jeg barnets BMI?
 • I hvilken alder skal jeg begynne å snakke med barna mine om sex?
 • Hva er eksempler på sunne belønninger?