Hjem >> barns helse >> Hjelper barnet ditt med å håndtere gruppepress

Hjelper barnet ditt med å håndtere gruppepress

Merriam-Webster definerer gruppepress som:"En følelse av at man må gjøre de samme tingene som andre mennesker i ens alder og sosiale gruppe for å bli likt eller respektert av dem."

Barn i alle aldre opplever gruppepress. De fleste synes gruppepress er en dårlig ting (med å stjele, røyking, tar dop, drikker alkohol). Noe gruppepress kan være bra. Det kan bare være et trykk barnet ditt trenger for å bli med i en ny klubb på skolen, prøve en ny sport, studere for bedre karakterer, eller gå på college. Godt og dårlig gruppepress er vanlig. Barnet ditt vil bli likt og gjøre det riktige. Som forelder, du kan hjelpe barnet ditt med å håndtere gruppepress og gjøre gode valg i alle aldre og stadier.

Veien til forbedret helse

Velkommen positivt gruppepress. Hvis et annet barn presser barnet ditt mot noe bedre, det er en god ting. Det kan hjelpe barnet ditt sosialt eller faglig. For eksempel, Det kan oppmuntre barnet ditt til å delta på skolens talentshow eller vitenskapsmesse.

Forstå negativt gruppepress. Barnet ditt vil passe inn, ikke vil føle seg avvist eller ertet, og er ikke sikker på hvordan du kommer deg ut av en dårlig situasjon. Start tidlig med å forberede barnet ditt på gruppepress. Når de går i førskolen, fortell dem om ikke å kopiere dum eller dårlig oppførsel. For eksempel, hvis en venn eller klassekamerat presser dem til å ta noe som ikke tilhører dem, lær barnet ditt å si "nei" og gå bort.

Når barnet ditt går gjennom barneskolen, snakk med ham eller henne om røyking, medisiner, og alkohol. Jevnaldrende kan presse barna til å snike seg ut av huset, kutt skolen, kjøre uten lisens (eller kjøre med en mindreårig sjåfør), stjele, ødelegge eiendom, og jukse. Det er aldri for tidlig å forberede seg. Gi barnet ditt ideer til hva de skal si når det blir presset. Øv på dette "rollespillet" ofte. Dette hjelper barnet ditt med å komme seg ut av en dårlig situasjon. Fortell barnet ditt at de kan skylde på du hvis de trenger å komme seg ut av en dårlig situasjon. Gi barnet ditt et spesielt kodeord å si eller skrive til deg hvis de ikke kan komme ut av en situasjon alene. Dette vil signalisere at de trenger hjelp.

Del dine familieverdier. Barn lærer av foreldrene. Det er viktig å la barnet få vite hva du føler om å stjele, juks, mobbing, og mer. Når et barn vet at noe er galt, de vil tenke seg om to ganger før de går med på å gjøre det.

Oppmuntre barnet til å ha det bra med seg selv. Feir prestasjonene og ros dem når de gjør gode valg. Barn som har det bra med seg selv, er mer sannsynlig å motstå negativt gruppepress. Det samme gjelder vennskap. Barn som har venner hvis familier deler verdiene dine, er mer sannsynlig å motstå negativt gruppepress. Overvåk barnets vennskap (personlig og online). Ikke vær redd for å snakke med andre foreldre, selv når barnet ditt går på videregående og virker uavhengig.

Det kan være en dag da barnet ditt gjør et dårlig valg på grunn av gruppepress. Når dette skjer, vær rolig. Disiplin barnet ditt, men vet også at det er en god mulighet til å lære barnet ditt om valg og å ha mot til å si nei.

Videoinnhold brakt til deg av The National Academies of Sciences, Engineering, og medisin

Ting å vurdere

Negativt gruppepress kan ha en nedadgående spiraleffekt. Dette betyr at press for å begå små feil kan føre til mer alvorlig dårlig oppførsel. For eksempel, hvis barnet ditt lett blir presset til å ta ting som ikke tilhører ham eller henne, han eller hun kan en dag gå med på å eksperimentere med narkotika og alkohol. Dessverre, kjemisk avhengighet tar over etter gjentatt bruk.

Ikke glem at media og internett er former for gruppepress. Det barna dine hører og ser på TV og online kan påvirke valgene deres. Overvåk disse påvirkningene ved å:

 • Begrens ditt barns eksponering for TV og internett. Tenk på barnets alder og andre ansvar (lekser, jobb, familietid) for å bestemme hvor lang tid han eller hun skal få se på TV eller utforske internett.
 • Overvåke hva barnet ditt ser eller ser på internett. Vurderinger er tilgjengelige for TV, filmer, og videospill. Du kan se barnets søkelogg på internett på en datamaskin. Du kan også sjekke barnets telefon for å se hvilke apper han eller hun har lastet ned. Krev at barnet ditt må oppgi passordene sine i bytte mot privilegiet å få tilgang til TV og digitale medier.
 • Lær mer om musikken barnet ditt lytter til. Noen sangtekster kan sende kraftige, negative meldinger.
 • Ser på TV eller søker på internett sammen. Dette gir deg en mulighet til å diskutere det du nettopp har sett eller lest med barnet ditt. Det vil være et godt tidspunkt å forsterke familieverdiene dine. Det gir deg også en mulighet til å sortere fakta fra fiksjon om visse ting (narkotika, alkohol, svangerskap, etc.).
 • Sikre hjemmets TV og online enheter. Mest kabel, internett, og mobiltelefonleverandører har innstillinger for foreldrekontroll som begrenser upassende materiale fra barn. Sørg for å finne ut hva som er tilgjengelig i hjemmet ditt og med barnets telefon.
 • Overvåker barnets elektroniske bruk hjemme hos en venn eller når venner tar med seg elektroniske enheter hjem (bærbare datamaskiner, tabletter, telefoner). Snakk med foreldrene sine. Fortell barnet ditt hva som er og hva som ikke er tillatt.

Spørsmål til legen din

 • Hva er tegnene på at barnet mitt opplever negativt gruppepress?
 • Hva kan jeg gjøre hvis barnet mitt er utsatt for negativt gruppepress, selv etter at vi tilbyr mange leksjoner og samtaler?
 • Bør jeg snakke med barnets lærer om vennene som presser barnet mitt?
 • Er det visse risikofaktorer som øker negativt gruppepress?
 • Hva om positivt gruppepress presser barnet mitt til noe jeg ikke er enig i, for eksempel en kontaktsport (fotball)?