Hjem >> Kreft >> Brystkreft

Brystkreft

Fakta du bør vite om brystkreft

Brystkreft i tidlig fase gir vanligvis ingen symptomer eller tegn.

Hva er den medisinske definisjonen av brystkreft?

Brystkreft er en ondartet svulst som oppstår i brystets vev. Brystkreft forekommer hos både menn og kvinner.

Hva er de tidlige tegnene på brystkreft? Hvordan vet jeg om jeg har brystkreft?

 • Brystkreft på et tidlig stadium gir vanligvis ingen symptomer eller tegn.
 • Noen ganger er det mulig å føle en klump i brystet, men det er viktig å huske at de fleste brystklumper ikke er kreftfremkallende (godartede).
 • Brystkreft er vanligvis ikke smertefullt.

Er det en kur mot brystkreft?

 • Behandlinger er tilgjengelige for brystkreft som inkluderer kirurgi, hormonbehandling strålebehandling, og for noen typer kreft, cellegift.
 • Den nøyaktige typen behandling vil avhenge av hvilken type brystkreft som er tilstede og visse spesifikke biomarkører som finnes i kreftcellene.
 • For mange vanlige typer brystkreft, overlevelse og utfall er gode når kreften oppdages i et tidlig stadium.

Hvem er i fare for brystkreft?

 • Selv om brystkreft kan ramme alle, kvinner har større risiko enn menn.
 • Risikoen for brystkreft øker også med alderen.
 • Personer med en personlig eller familiehistorie av brystkreft har også økt risiko.

Er det forskjellige Typer av brystkreft?

Brystene er laget av fett, kjertler, og bindevev (fibrøst). Brystet har flere fliker, som deles i lobules som ender i melkekjertlene. Små kanaler løper fra de mange små kjertlene, koble sammen, og ender i brystvorten.

 • Disse kanalene er der 80% av brystkreftene oppstår. Kanalkreft er brystkreft som oppstår i kanalene.
 • Kreft som utvikler seg i lobulene kalles lobulær kreft. Omtrent 10% -15% av brystkreft er av denne typen.
 • Andre mindre vanlige typer brystkreft inkluderer inflammatorisk brystkreft, medullær kreft, phyllodes svulst, angiosarkom, mucinøs (kolloid) karsinom, blandede svulster, og en type kreft som involverer brystvorten kalt Pagets sykdom.

Forkreftende endringer, kalt in situ -endringer, er vanlig.

 • In situ er latin for "på plass" eller "på stedet" og betyr at endringene ikke har spredt seg fra der de startet (også kalt ikke-invasiv kreft).
 • Ductal carcinoma in situ (DCIS) er det medisinske uttrykket for in situ -endringer som oppstår i kanalene. Rutinemessig mammografi kan identifisere DCIS.
 • Lobulært karsinom in situ (LCIS) refererer til unormale celler som oppstår i de melkeproduserende lobulene i brystet. Dette regnes som en ikke-kreftsyke tilstand som øker kvinnens risiko for brystkreft.

Når kreft sprer seg til det omkringliggende vevet, de kalles infiltrerende kreftformer. Kreft som sprer seg fra kanalene til tilstøtende rom kalles infiltrerende duktale karsinomer. Kreft som sprer seg fra lobulene er infiltrerende lobulære karsinomer.

De alvorligste og farligste kreftformene er metastatisk kreft. Metastase betyr at kreften har spredt seg fra stedet der den startet til andre vev fjernt fra det opprinnelige svulststedet. Det vanligste stedet for brystkreft å metastasere er i lymfeknuter under armen eller over kragebenet på samme side som kreften. Andre vanlige steder for brystkreftmetastase er hjernen, beinene, og leveren. Kreft som bare har spredt seg til lymfeknuter under armen, kan fortsatt kureres. De som sprer seg til fjerne lymfeknuter eller andre organer, kan vanligvis ikke kureres med tilgjengelige behandlinger i dag. Behandlinger kan forlenge livet i mange år, selv i disse tilfellene.

SPØRSMÅL

En klump i brystet er nesten alltid kreft. Se Svar

Hva er brystkreft Årsaker og risikofaktorer?

Mange kvinner som utvikler brystkreft har ingen andre risikofaktorer enn alder og kjønn.

 • Kjønn er den største risikoen fordi brystkreft forekommer mest hos kvinner.
 • Alder er en annen kritisk risikofaktor for brystkreft. Brystkreft kan oppstå i alle aldre, selv om risikoen for brystkreft øker med alderen. Den gjennomsnittlige kvinnen i 30 -årsalderen har én sjanse på 280 for å utvikle brystkreft de neste 10 årene. Denne sjansen øker til én av 70 for en kvinne 40 år, og til en av 40 ved 50 år. En 60 år gammel kvinne har en av 30 sjanser til å utvikle brystkreft de neste 10 årene.
 • Hvite kvinner er litt mer sannsynlig å utvikle brystkreft enn afroamerikanske kvinner i USA
 • En kvinne med en personlig krefthistorie i det ene brystet har en tre til fire ganger større risiko for å utvikle en ny kreft i det andre brystet eller i en annen del av det samme brystet. Dette refererer til risikoen for å utvikle en ny svulst og ikke en gjentakelse (retur) av den første kreften.

Genetiske årsaker til brystkreft

Familiehistorie er en risikofaktor for brystkreft. Både mors og fars slektninger er viktige. Risikoen er høyest hvis den berørte slektningen utviklet brystkreft i ung alder, hadde kreft i begge brystene, eller hvis hun er en nær slektning. Førstegrads slektninger (mor, søster, og datter) er viktigst for å estimere risiko. Flere andregrads slektninger (bestemor, tante) med brystkreft kan også øke risikoen. Brystkreft hos en mann øker risikoen for alle hans nære kvinnelige slektninger. Å ha slektninger med både bryst- og eggstokkreft øker også kvinnens risiko for å utvikle brystkreft.

Det er stor interesse for gener knyttet til brystkreft. Omtrent 5% -10% av brystkreft antas å være arvelig, på grunn av mutasjoner, eller endringer, i visse gener som blir overført i familier.

 • BRCA1 og BRCA2 er unormale gener som, når det er arvet, øke risikoen for brystkreft markant til en levetid risiko estimert mellom 45%-65%. Kvinner med disse unormale genene har også økt sannsynlighet for å utvikle eggstokkreft. Kvinner som har BRCA1 genet har en tendens til å utvikle brystkreft i en tidlig alder.
 • BRCA2 -mutasjoner er assosiert med en livstidsrisiko for mannlig brystkreft på omtrent 6,8%.
 • Å teste for disse genene er dyrt og dekkes ikke alltid av forsikring.
 • Problemene rundt testing er kompliserte, og kvinner som er interessert i å teste, bør diskutere risikofaktorene sine med helsepersonellene sine, og det kan være lurt å snakke med en genetisk rådgiver.

Hormonelle årsaker til brystkreft

Hormonell påvirkning spiller en rolle i utviklingen av brystkreft.

 • Kvinner som har tidlig menstruasjon (tidlig menarche - 12 år eller yngre) eller opplever sen overgangsalder (55 år eller eldre) har en litt høyere risiko for å utvikle brystkreft. Motsatt, å være eldre på tidspunktet for den første menstruasjonen og tidlig overgangsalder har en tendens til å beskytte en mot brystkreft.
 • Å ha et barn før 30 år kan gi en viss beskyttelse, og å ha barn kan øke risikoen for å utvikle brystkreft.
 • Bruk av p -piller betyr at en kvinne har en litt økt risiko for brystkreft enn kvinner som aldri har brukt dem. Denne risikoen ser ut til å avta og gå tilbake til det normale med tiden når en kvinne slutter å ta pillene.
 • En stor studie utført av Women's Health Initiative viste en økt risiko for brystkreft hos postmenopausale kvinner som var på en kombinasjon av østrogen og progesteron i flere år. Derfor, kvinner som vurderer hormonbehandling for menopausale symptomer, må diskutere risiko versus fordel med sine helsepersonell. Pasienter bør avveie bekymringer for livskvalitet mot de relative risikoene ved slike medisiner.

Livsstil og kostholdsårsaker til brystkreft

Brystkreft ser ut til å forekomme oftere i land med høyt kostinntak av fett, og overvekt eller fedme er en kjent risikofaktor for brystkreft, spesielt hos postmenopausale kvinner.

 • Denne koblingen antas å være en miljøpåvirkning i stedet for genetisk. For eksempel, Japanske kvinner, med lav risiko for brystkreft i Japan, øke risikoen for å utvikle brystkreft etter å ha kommet til USA.
 • Flere studier som sammenligner grupper av kvinner med høy- og fettfattig diett, derimot, har ikke klart å vise forskjell i brystkreftrater.

Alkoholkonsum er også en etablert risikofaktor for utvikling av brystkreft. Risikoen øker med mengden alkohol som forbrukes. Kvinner som drikker to til fem alkoholholdige drikker om dagen har en risiko som er omtrent halvannen ganger så høy som for ikke -drikke for utvikling av brystkreft. Forbruk av en alkoholholdig drink per dag resulterer i en noe forhøyet risiko.

Studier viser også at regelmessig mosjon kan redusere en kvinnes risiko for å utvikle brystkreft. Studier har ikke klart fastslått hvor mye aktivitet som gir en betydelig reduksjon i risiko. En studie fra Women's Health Initiative (WHI) viste at så lite som en og en kvart til to og en halv time per uke med rask gange reduserte en kvinnes brystkreftrisiko med 18%.

Godartet brystsykdom

 • Fibrocystiske brystendringer er svært vanlige. Fibrocystiske bryster er klumpete med noe fortykket vev og er ofte forbundet med ubehag i brystet, spesielt rett før menstruasjonen. Denne tilstanden fører ikke til brystkreft.
 • Derimot, visse andre typer godartede brystendringer, slik som de som ble diagnostisert på biopsi som proliferativ eller hyperplastisk, disponerer kvinner for senere utvikling av brystkreft.

Miljøårsaker til brystkreft

Strålebehandling øker sannsynligheten for å utvikle brystkreft, men bare etter lang forsinkelse. For eksempel, kvinner som fikk strålebehandling til overkroppen for behandling av Hodgkins sykdom før 30 år har en signifikant høyere brystkreftrate enn befolkningen generelt.