Hjem >> Kreft >> Tymin Dimers

Tymin Dimers


DNA består av fire forskjellige baser: adenin, gaunine, cytosin og tymin. Disse basene er gratis til hverandre, noe som betyr at adenin bare par med tymin og guanin parene bare med cytosin. Adenin og guanin er begge puriner og cytosin og tymin er pyrimidiner, derfor puriner pare med pyrimidiner og vice versa. Det er forskjellige kombinasjoner av disse som utgjør all den genetiske informasjon for oss å overleve. DNA kan bli sett på som bruksanvisningen som gjør det mulig for utviklingen av hvert menneske og tyven unike egenskaper. Sykdommer og forstyrrelser oppstå når det er problemer i denne genetiske kode. Noen er mer skadelig enn andre. Et problem som ofte oppstår er mispairing, noe som kan ha alvorlige effekter hvis ikke reparert. Dette er grunnen til at kroppen vår har flere naturlige reparasjonsmekanismer for å forebygge slike problemer, men de gjør ikke alltid work.Cancer noen ganger oppstår når slike mutasjoner ikke er reparert. Det er preget av unconrollable vekst av unormale celler.

Mutasjoner kan oppstå av mange grunner, enten internt eller på grunn av miljømessige faktorer. En mutasjon som kan føre til hudkreft forårsaket av ultrafiolett (UV) lys som avgis fra solen. UV-stråler kan ha en stor effekt på DNA-baser. Når de utsettes for UV-lys, er fotoprodukter produsert. Disse er forårsaket av to lesjoner i DNA som forener to pyrimidin basepar sammen, for eksempel tymin. Dette produkt kalles en tymin dimer. Fordi disse basepar henger sammen, kan de ikke riktig binde til deres utfyllende partener: adenin. Dette fører til en bule i DNA. Hvis ikke repareres, kan dette føre til alvorlige mutasjoner, som til slutt kan føre til hudkreft. Dette kan tilskrives det faktum at hudceller blir ofte replikere, noe som gjør disse cellene mer utsatt for mutasjoner.

Dette er grunnen til at vi har syklobutan pyrimidin dimer photolyase (CPD photolyase). CPD photolyase gjenkjenner photodimer pair og binder seg til det. Den deler deretter dimeren inn i de to separate opprinnelige basepar. Denne reparasjon mehanism er et eksempel på direkte reversering. Direkte reversering er mekanismen ved hvilken skaden er reparert ved å regenerere de normale basepar. Denne spesifikke reaksjonen kalles photoreactivation. For at CPD photolyase til å fungere, må den aktiveres av light.This gjør for tymin basepar til riktig paret å adenin og riktig representerer den korrekte DNA-sekvens.

Denne mekanismen hindrer mutasjon fra UV-lys stråler. Imidlertid ikke CPD photolyase ikke alltid fange og korrigere photodimer. Det er derfor det er viktig å ta ekstra forholdsregler, som iført solkrem for å hindre at skadelige UV-stråler fra å skade DNA.