Hjem >> diabetes >> Er metformin et vidundermiddel?

Er metformin et vidundermiddel?

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Har du noen gang lurt på hvorfor visse medisiner kalles "undermedisiner"?

Noen ganger er det på grunn av de enorme helsemessige fordelene stoffet gir for en bestemt tilstand, som insulin for type 1 diabetes eller antibiotika mot lungebetennelse. Eller, Det kan være fordi stoffet er bra for mange forskjellige forhold:aspirin har ofte blitt kalt et undermedisin fordi det kan lindre smerter, behandle eller forebygge kardiovaskulær sykdom, og til og med forhindre kreft.

Kan metformin bli med på denne listen? Det er godkjent i USA for å behandle type 2 diabetes når det brukes sammen med kosthold og mosjon av personer i alderen 10 år og eldre. Men de siste årene har interessen har vokst angående potensialet for å forhindre eller behandle en rekke andre forhold, inkludert aldring. Ja, aldring. Hvis det er sant, "wonder drug" kan være en underdrivelse.

Hva er metformin?

Metformins historie går hundrevis av år tilbake. I Europa, den medisinske urten Galega officinalis var populær for fordøyelseshelsen og for å behandle urinproblemer og andre plager. Så i 1918, en forsker oppdaget at en av ingrediensene, guanidin, kan senke blodsukkeret. Legemidler som inneholder guanidin, som metformin og fenformin, ble utviklet for å behandle diabetes. Men de falt i unåde på grunn av alvorlige bivirkninger forårsaket av fenformin, og ved oppdagelsen av insulin.

Metformin ble gjenoppdaget flere tiår senere og ble godkjent som behandling for diabetes i Europa på 1950 -tallet. Det var først i 1995 at FDA godkjente det for bruk i USA. Det har siden blitt den mest foreskrevne medisinen for personer med diabetes som ikke kan kontrollere blodsukkeret gjennom kosthold og trening alene.

Metformins fordeler kan strekke seg langt utover diabetes

I flere tiår har vi visst at metformin hjelper mer enn bare å senke blodsukkeret hos personer med diabetes. Det gir dem også kardiovaskulære fordeler, inkludert lavere dødsfall på grunn av kardiovaskulær sykdom. Og det hjelper noen ganger mennesker med diabetes å miste overvekt.

Metformin kan også ha helsemessige fordeler for personer som ikke har diabetes. Leger har lenge foreskrevet det off-label-det vil si å behandle forhold utenfor godkjent bruk, gjelder også:

  • Prediabetes. Personer med prediabetes har forhøyet blodsukker som ennå ikke er høyt nok til å kvalifisere som diabetes. Metformin kan forsinke utbruddet av diabetes eller til og med forhindre det blant personer med prediabetes.
  • Svangerskapsdiabetes. Gravide kvinner kan utvikle forhøyet blodsukker som går tilbake til det normale etter fødselen. Metformin kan hjelpe til med å kontrollere blodsukkeret under graviditet hos slike kvinner.
  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Denne lidelsen har en tendens til å påvirke unge kvinner hvis eggstokk utvikler flere cyster. Menstruelle uregelmessigheter og fruktbarhetsproblemer er vanlige. Selv om resultatene av kliniske studier er blandede, metformin har blitt foreskrevet i mange år for kvinner med PCOS for å hjelpe med menstruasjonsregulering, fruktbarhet, og forhøyet blodsukker.
  • Vektøkning fra antipsykotiske medisiner. Antipsykotika er kraftige medisiner foreskrevet for psykiatriske sykdommer som schizofreni. En vanlig bivirkning er betydelig vektøkning. Metformin kan redusere vektøkning blant noen som tar disse stoffene.

I tillegg, forskere undersøker potensialet til metformin til

  • Reduser risikoen for kreft hos personer med type 2 diabetes. Disse inkluderer brystkreft, tykktarm, og prostata.
  • Lavere risiko for demens og hjerneslag. Noen studier har observert mindre kognitiv tilbakegang og lavere demens, samt en lavere slagfrekvens, blant personer med diabetes som tar metformin sammenlignet med de som ikke tok det.
  • Langsom aldring, forhindre aldersrelatert sykdom, og øke levetiden. Foreløpige studier tyder på at metformin faktisk kan senke aldring og øke levealderen ved å forbedre kroppens respons på insulin, antioksidanteffekter, og forbedre blodkarets helse.

Fordi det store flertallet av forskningen angående metformin bare omfattet personer med diabetes eller prediabetes, det er uklart om disse potensielle fordelene er begrenset til personer med disse tilstandene, eller om folk uten diabetes kan også ha fordeler.

Hva med bivirkninger?

Sikkerhetsprofilen for metformin er ganske god. Bivirkninger inkluderer kvalme, mageknip, eller diaré; disse har en tendens til å være milde. Mer alvorlige bivirkninger er sjeldne. De inkluderer alvorlige allergiske reaksjoner og en tilstand som kalles melkesyreacidose, en opphopning av melkesyre i blodet. Risikoen for dette er høyere blant personer med betydelig nyresykdom, så leger pleier å unngå å foreskrive metformin for dem.

Bunnlinjen

Metformin er en førstelinjebehandling for type 2 diabetes, i henhold til gjeldende diabetesretningslinjer. Det er relativt billig, og dets potensielle bivirkninger er godt forstått.

Hvis du har diabetes og trenger metformin for å senke blodsukkeret, de andre potensielle helsemessige fordelene er en fantastisk - ikke skadelig - bivirkning. Og hvis du ikke har diabetes? Vi vil, sin rolle i forebygging eller behandling av sykdommer, og muligens til og med bremse aldring og forlenge levealderen, er mye mindre tydelig.

Mens forskningen så langt er lovende, vi trenger mer overbevisende bevis før vi godkjenner den utbredte bruken for mennesker uten diabetes. Men, for kliniske forskere som håper å gjenbruke en gammel medisin som et nytt undermedisin, metformin kan virke som et flott sted å starte.